veelgestelde vragen

Waarom MuseumGoed?

Het principe van de deel-economie maakt het mogelijk om te gebruiken, in plaats van te bezitten. MuseumGoed is opgezet om gezamenlijk met minder materialen uit de voeten te kunnen dan als alle musea en instellingen zelf hun eigen meubilair aanhouden (voor het grootste deel van de tijd blijven die namelijk ongebruikt, en kósten ze alleen maar geld). Een museum dat deelneemt in dit systeem hoeft daardoor zelf mínder aan te schaffen en op te slaan, omdat inzichtelijk is wat andere leden in het systeem al hébben. Bovendien worden er opslagkosten bespaard.

Bekijk onze video voor meer uitleg
Wie zit er achter dit initiatief?

MuseumGoed is een particulier initiatief van Tom Jaspers (artvark projects) en Gijs Kampmeinert (StudioGK), waarin sinds januari 2016 ook Iris Vormgeving participeert.

Hoe kan ik iets vinden?

De ‘bibliotheek’ is in verschillende hoofd- en subcategorieën ingedeeld : sokkels, wanden, vitrines, etc. Parallel zijn ook afmetingen, materialen, aantallen en beschikbaarheid gedocumenteerd. Zo kunt u zoeken op omschrijving, artikelnummer, afmetingen, materialen etc, maar is ook heel snel te zien welke sokkels van 120 cm hoog beschikbaar zijn in een bepaalde periode, of welke perspex kappen van 90 cm breed. Als u zoekt op een bepaalde maat, worden resultaten getoond met een marge +/- 15% van de opgegeven afmeting(en). Misschien is er namelijk geen tafelvitrine met een breedte van 80 cm beschikbaar, maar wél één van 75 cm !

Kan ik spullen bij MuseumGoed opslaan?

Dat kan zeker. Sterker nog : dat raden we ten zeerste aan ! Omdat het effect van dit platform toeneemt naar mate méér instellingen hun materialen via het systeem gaan delen ; de collectie wordt daarmee voor iedereen breder, dieper en rijker. U kunt bij MuseumGoed materialen opslaan (€ 10,55—/m3/mnd) en zelf bepalen of u die wilt delen met andere leden, of dat u ze afgeschermd wil houden van andere leden - dat hangt af van het soort lidmaatschap dat u kiest. Hoe dan ook kunt u contact met ons opnemen om e.e.a. te regelen.

Bekijk onze video voor meer uitleg
Zit MuseumGoed ook op social media?

MuseumGoed zit op Facebook en Instagram. Like onze pagina en bekijk onze Instagram, want dan blijft u op de hoogte van allerlei tentoonstellingsmaterialen die aangeboden worden - ook die materialen die níet in de collectie van MuseumGoed worden opgenomen. Als u dergelijke aanbiedingen ook deelt met al uw ontwerp-, bouw-, interieur- en museumcontacten, maximaliseren we met z’n allen de kans dat zoveel mogelijk meubilair een tweede leven krijgt !

Kan ik een MuseumGoed nieuwsbrief ontvangen?

5 a 6 keer per jaar stuurt MuseumGoed een digitale nieuwsbrief rond. Vanzelfsprekend worden klanten daarmee op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van dit platform en wordt altijd aanbod rondgestuurd van bijzonder meubilair dat ergens overtollig gaat worden. U kunt zich voor de nieuwsbrief opgeven door hier uw email adres in te vullen

Hoe zit het met verzekering?

Alle materialen zijn in principe doorlopend verzekerd :

- MuseumGoed is verantwoordelijk voor haar eigen collectie in de opslag. Op het moment dat materialen verhuurd worden, is de huurder verantwoordelijk voor de gehuurde materialen, van het moment van overdracht tot terugterhandstelling.

- indien MuseumGoed het transport verzorgt, vallen de materialen tijdens transport onder de verzekering van de transporteur.

- als u uw eigen materialen bij MuseumGoed in opslag brengt, blijven die onder uw eigen inboedelverzekering vallen zolang ze uw eigendom zijn. U dient dan de (nieuwe) opslaglocatie door te geven aan uw verzekeraar.

- als uw materialen via MuseumGoed verhuurd worden, is de huurder verantwoordelijk voor uw materialen, van het moment van overdracht tot terugterhandstelling.

Bekijk onze video voor meer uitleg
Wat kost het?

- Huur : bij alle artikelen staan weekprijzen vermeld, en het aantal weken kun je aanvinken. De calculatie van de huurkosten is zo opgezet dat huur altijd goedkoper is dan nieuwbouw of aanschaf. Ter indicatie 2 voorbeelden:

sokkel 1 week 25 euro
16 weken 130 euro
vitrine 1 week 100 euro
16 weken 520 euro

- Opslag : voor opslag brengen wij 10,55 euro per kubieke meter per maand in rekening, in combinatie met een opslag-, opslag+delen, of premium-lidmaatschap.

- Lidmaatschappen : er zijn verschillende lidmaatschappen, af te sluiten per 12 maanden:

gebruikersaccount gratis
opslag-lidmaatschap 200 euro per jaar
opslag+delen 1000 euro per jaar
premium-lidmaatschap 2.500 euro per jaar

klik hier voor de verschillende mogelijkheden en om lid te worden.

- Transporten : transport is altijd maatwerk en sterk afhankelijk van vele factoren. Kosten zijn dus afhankelijk van de specifieke wensen. neem daarover contact met ons op. transporten worden altijd op basis van nacalculatie aangeboden - we kunnen niet anticiperen op onvoorziene vertragingen of de situatie voor laden en lossen op uw lokatie.

- Schilderen / aanpassen naar uw wensen : MuseumGoed kan desgewenst de bestelde artikelen schilderen of aanpassen (voor zover ze onderdeel uitmaken van de eigen collectie van MuseumGoed). u kunt uw wensen aangeven bij elk aangevraagd artikel, op het bestelformulier. daarover wordt dan zsm contact met u opgenomen, en daarvoor zal dan offerte worden uitgebracht, afhankelijk van uw wensen.

let op : de collectie van MuseumGoed bestaat nagenoeg volledig uit gebruikte materialen. soms hebben artikelen een klein beetje liefde en aandacht nodig - u mag ze zelf schilderen, of door ons laten doen tegen meerkosten. we adviseren hierin, uitgaande van de door u aangevraagde artikelen. Indien het artikelen betreft die van eigendom zijn van een ander lid kan het voorkomen dat deze artikelen niet aangepast mogen worden.

Bekijk onze video voor meer uitleg
Zit bezorgen en ophalen in de huurprijs?

Nee, transporten zijn niet in de huurprijs opgenomen ; sommige klanten hebben eigen vervoer en laten gehuurde materialen ophalen en terugbrengen. Beide is mogelijk. Als u materialen aanvraagt nemen we hierover contact met u op, en als wij de transporten verzorgen krijgt u daarvan een kostenindicatie (afrekening altijd op basis van nacalculatie).

Kan ik ook iets huren zonder lid te zijn?

Nee dat kan niet zonder een account. Maar het ‘lichtste' gebruikers-account is gratis. we vragen je dan alleen wat gegevens om je gebruikersaccount mee aan te maken, zodat je daarmee de gehele collectie kan bekijken en huren.

Bekijk onze video voor meer uitleg
Wat voor spullen hebben jullie?

Onze collectie bestaat uit meubilair dat door musea gedoneerd wordt, en wat ze bij ons opslaan om te delen. Op de site vind je verschillende categorieën en subcategorieën, waarin we sokkels, blokken, platforms, verschillende modellen vitrines, wanden, verlichting, tafels tec hebben ondergebracht.

Bekijk onze video voor meer uitleg
Wat gebeurt er als iets stuk gaat?

Natuurlijk kan het voorkomen dat er iets per ongeluk stuk gaat. Vaak kunnen we dat zelf bijwerken of repareren. en soms, bijv. in het geval van een perspex of glazen kap, moet dat door een specialist worden gedaan, of moet iets deels vervangen worden. Als de schade onder verantwoordelijkheid van de huurder ontstaan is, zal deze de kosten van herstel of vervanging op zich moeten nemen (zo wordt dat ook vastgelegd in de huurovereenkomst). Als schade onder ónze verantwoordelijkheid onstaat, bijvoorbeeld tijdens transport of opslag, zorgen wij er vanzelfsprekend voor dat de materialen in goede staat zijn en blijven. We raden huurders wel expliciet aan om materialen bij ontvangst te inspecteren, zodat er geen misverstand ontstaat over de verantwoordleijkheid voor schade die anders pas láter wordt geconstateerd.

Bekijk onze video voor meer uitleg
Mag ik zelf iets aanpassen?

Nagenoeg altijd mogen onze presentatiematerialen geschilderd worden, maar altijd in overleg. Met het oog op gebruik daarná weer. Soms, bijvoorbeeld in het geval van door een museum bij ons opgeslagen meubilair, vragen we het even na, of is er zelfs afgesproken dat het niet toegestaan is de materialen aan te passen. Voor alle aanpassingen die vérder gaan dan de kleur, bijvoorbeeld een stuk er af zagen of een gat er in, een scharnier erin aanbrengen etc, willen we altijd vantevoren graag even bespreken. Alléén al om goed te begrijpen weat precies de bedoeling is. En heel vaak kunnen wij het desgewenst ook zelf verzorgen voor je ; daarvoor hebben we een professionele werkplaats, met wandzaag en spuitcabine.

Bekijk onze video voor meer uitleg
Mag ik gehuurde materialen schilderen?

De collectie van MuseumGoed bestaat nagenoeg volledig uit gebruikte materialen. Sowieso is de kans groot dat u ze in specifieke kleuren wil gebruiken. Ze mogen over het algemeen geschilderd worden. Indien het artikelen betreft die eigendom zijn van een ander lid kan het voorkomen dat deze artikelen niet aangepast mogen worden.Dan staat dit op de productpagina vermeld. In principe mag u zelf schilderen. En MuseumGoed kan dit op uw verzoek ook verzorgen tegen meerkosten. We adviseren hierin, uitgaande van de door u aangevraagde artikelen.

Kan ik reserveren?

Een onderscheid tussen bestellen en reserveren zou de beschikbaarheid van de collectie erg onoverzichtelijk maken en ‘verstoppen’. Daarom is het niet mogelijk materialen te reserveren. We raden u aan om materialen waarnaar uw belangstelling uitgaat gewoon te bestellen - uw bestelling is tot 5 dagen voor aanvang van de huurperiode kosteloos te wijzigen of annuleren. U kunt uw besteloverzicht ook downloaden en printen om het eerst in overleg te brengen, en daarna dus eventueel aanpassen.

Kan ik artikelen ook kopen?

In principe zijn de materialen in de ‘bibliotheek’ van MuseumGoed beschikbaar door middel van verhuur. In sommige gevallen kunnen ze ook overgenomen worden. Neem contact op als u bepaalde artikelen zou willen overnemen.

Wat als ik niet vind wat ik zoek?

Laat dan vooral weten wat u zoekt, want MuseumGoed krijgt véél meer materialen door musea aangeboden dan voor de eigen collectie wordt aangenomen. Als bekend is dat u bijvoorbeeld legvitrines zoekt of klimatisering-apparatuur, kan MuseumGoed daarop de radar scherpstellen, en contact met u opnemen zodra ergens in het netwerk van MuseumGoed dat materiaal vrij komt.

Bezorgen jullie ook?

MuseumGoed werkt met professionele transporteurs en probeert leden en klanten tegemoet te komen met transport op maat. Maatwerk is sterk afhankelijk van vele factoren ; de kosten zijn afhankelijk van uw specifieke wensen. Hierover wordt contact met opgenomen als u materialen besteld.
Indien MuseumGoed het transport verzorgt, wordt dit op basis van nacalculatie gefactureerd. Vantevoren wordt een indicatie van de te verwachten kosten gegeven, maar het is onmogelijk te anticiperen op wat uiteindelijk de situatie onderweg of bij uw expeditie zal zijn : denk aan vertragingen als gevolg van opbrekingen of omleidingen, weersomstandigheden, lossen, toegangsdeuren, trappen etc.

Bekijk onze video voor meer uitleg
Wat is het vergezicht?

MuseumGoed richt zich in eerste instantie op meer deling en hergebruik. Niet uitsluitend in de zin van ‘slimmer gebruik makne van wat er al is’, maar ook door een ander uitgangspunt te bewerkstelligen bij de ontwerpfase van tentoonstellingen. Daar waar álle betrokken partijen elkaar ontmoeten in hun commitment aan slim ontwerp, hergebruik en deling als strategie,, wordt de balngrijkste winst geboekt. Dus daar waar opdrachtgever, orgabisator, ontwerper, bouwer en andere toeleveranciers elkaar ontmoeten. Die plek, dat is MuseumGoed over enkele jaren. MuseumGoed heeft de ambitie een collectieve ‘hub’ te worden voor duurzame tentoonstellingsbouw en collectief beheer, en wil stap-voor-stap een prominentere positie innemen in de kunstsector, door zich gaandeweg ook te richten op bijvoorbeeld:

  • - meerdere opslaglocaties en hubs door het land
  • - groen transport
  • - zero-footprint opslag en gebruik van duurzame materialen
  • - kennisdeling o.h.g.v. hergebruik en duurzaam tentoonstellen
  • - duurzame afvoer van overtollige materialen in zgn. monostromen
  • - sponsoring van tentoonstellingen en projecten
  • - eigen tentoonstellingen
  • - eigen ontwerpers-in-residence programma
Bekijk onze video voor meer uitleg
Wat kan MuseumGoed nog meer voor me doen?

MuseumGoed kan voor u ondermeer:

  • - tentoonstellingsmaterialen verhuren
  • - het netwerk inzetten om specifiek gezochte items te vinden
  • - het netwerk inzetten om ‘een tweede leven te vinden’ voor materialen die bij u overtollig worden
  • - uw tentoonstelling ontwerpen, of op- en afbouwen
  • - uw eigen meubilair tijdelijk opslaan
  • - een zaal leegruimen en materialen duurzaam afvoeren, waarbij MuseumGoed een scheiding maakt tussen nog bruikbare materialen en reststroom maximaal duurzaam afvoert
  • - een verlichtingsplan maken, en complete hoogwaardige verlichtingssystemen verhuren