over MuseumGoed

MuseumGoed is een platform dat zich erop richt meer deling en hergebruik van tentoonstellingsmaterialen mogelijk te maken binnen de museale sector.

Voor tentoonstellingen en projecten worden door musea en organisatoren doorlopend allerlei tentoonstellingsmaterialen ingekocht, ontworpen en gebouwd (sokkels, wanden, vitrines, schermen, verlichting, etc). Deze materialen verdwijnen na afloop vaak langdurig in een opslag, of zelfs in de afvalcontainer. En dat is raar, aangezien er bij andere partijen (instellingen, organisatoren, ontwerpers, kunstenaars) net zo doorlopend een behoefte bestaat aan deze materialen. Voor zoekende partijen zijn die materialen op dat moment echter onvindbaar of niet (meer) beschikbaar.

MuseumGoed brengt vraag en aanbod, behoefte en beschikbaarheid, van dergelijke materialen doelmatig bij elkaar en zorgt ervoor dat de tentoonstelling-sector efficiënter om kan gaan met de spullen die er toch al zijn. Met dat doel beheert MuseumGoed een collectieve voorraad museale tentoonstellingsmaterialen. Dat doen we voor een groeiend aantal leden, waaronder Van Gogh Museum, Amsterdam Museum, Foam, Centraal Museum, Drents Museum, Museum Kranenburgh, Joods Historisch Museum, Museum Arnhem, Museum Panorama Mesdag, Edams Museum en Eye.

Opslag

MuseumGoed heeft een opslag met een eigen collectie materialen in Amsterdam, gedoneerd door musea. En die zijn te huur. Maar u kunt daar ook uw eigen materialen opslaan. En dat is aantrekkelijk, omdat u bij MuseumGoed de mogelijkheid krijgt om in een afgeschermde online omgeving uw materialen te beheren ('opslag-lidmaatschap’). Daarmee heeft u éindelijk op elk ogenblik inzichtelijk welke spullen u ook alweer precies heeft en waar deze veilig en netjes staan. Via uw eigen interface kunt u al uw materialen met specificaties en foto’s zien, zijn ze te bestellen, en worden ze bezorgd of weer opgehaald wanneer u dat wil.

Delen

U kunt in het systeem van MuseumGoed bovendien voor uw eigen materialen pér artikel bepalen of die wel/niet beschikbaar zijn om te delen met andere leden, en voor welke periode ('opslag+delen lidmaatschap'). Dan worden die artikelen op de site gepubliceerd voor die periode. Dit blijft realtime inzichtelijk en (mits niet verhuurd) volledig onder uw eigen beheer. Voor de periode dat materialen verhuurd worden, worden geen opslagkosten in rekening gebracht. Zo kunt u besparen op de kosten voor opslag.

Deelnemende musea hoeven dus zelf mínder materialen aan te schaffen en op te slaan, omdat nu voor het eerst inzichtelijk is wat andere leden al via het systeem te huur aanbieden, én het museum kan opslagkosten besparen door verhuur aan andere leden.

Huren

De tentoonstellingsmaterialen van MuseumGoed zijn voor iedereen te huur. De website biedt de mogelijkheid te zoeken op omschrijving, artikelnummer, afmetingen, materialen etc. Zo is heel snel te zien welke sokkels van 120 cm hoog er zijn, of welke perspex kappen van 90x65cm. De vermelde week-huurkosten nemen af naar mate de huurperiode langer is - calculatie is zo opgezet dat de huurkosten altijd lager zijn dan nieuwbouw of koop.

Het loont al snel om lid te worden ! Want premium-leden kunnen een jaar lang gratis gebruik maken van onze gehele collectie, net als bij een bibliotheek. Wij zijn onze premium-leden dankbaar voor hun structurele steun.

Er zijn dus verschillende niveaus waarop u in dit initiatief kunt participeren. Ook lid worden kan dus op verschillende niveaus : klik hier voor meer informatie en aanmelden

ontwerp, bouw, afvoer

Desgewenst past de werkplaats de materialen naar uw wensen aan. MuseumGoed heeft een volledig geoutilleerde werkplaats en spuitcabine, en werkt daarnaast samen met ontwerpers, tentoonstellingsbouwers en toeleveranciers die zich committeren aan de doelstellingen van MuseumGoed. Hierdoor kunnen leden ook geholpen worden met ontwerp voor een tentoonstelling, op- en afbouw, of een verlichtingsplan. En desgewenst ruimt MuseumGoed een zaal of opslag leeg, waarbij een scheiding wordt gemaakt tussen nog bruikbare en onbruikbare materialen. Afval wordt gescheiden in monostromen en duurzaam afgevoerd.

MuseumGoed BV is een particulier initiatief van Tom Jaspers (artvark projects bv) en Gijs Kampmeinert (StudioGK BV), waarin sinds januari 2016 ook Iris Vormgeving BV participeert.

Zij hebben dit platform ontwikkeld zonder subsidie of kapitaal - bedoeling is om dit platform echt mét de leden op te bouwen en verder te ontwikkelen. Een sterke betrokkenheid van de leden leidt hopelijk tot langdurige relaties, en een platform dat in hoge mate aansluit bij de specifieke behoeftes van de gebruikers. Dit brengt met zich mee dat er ongetwijfeld af en toe punten (nog) niet perfect zijn uitgewerkt of geïmplementeerd. MuseumGoed hoopt op uw begrip daarvoor. Geef dergelijke punten door, want verbetering krijgt constant onze aandacht.

MuseumGoed werkt samen met vele instellingen, waaronder : Amsterdam Museum ] Foam ] Gemeentemuseum ] Van Gogh Museum ] Edams MuseumMuseum Panorama Mesdag ] Eye Filmmuseum ] Centraal Museum ] Stedelijk MuseumBibliotheek Rotterdam ] Archeon ] Tresoar ] Joods Historisch MuseumStedelijk Museum Alkmaar ] Groninger Museum ] Koninklijk Paleis ] Kunstvereinde Nieuw Dakota ] De Nieuwe Kerk ] Hermitage ] Rijksmuseum voor OudhedenScheepvaartmuseum ] Teylers Museum ] Museum Catharijneconvent ] Drents museumDutch Design Week ] Galerie Ellen de Bruijne ] Galerie Stigter van DoesburgFotofestival Naarden ] Nationale Museumweek ] Gogbot ] Planet Art ] Imagine ICNemo ] Japanmuseum Het Sieboldhuis ] Kasteel Keukenhof ] Kossmann De JongMuseum De Markiezenhof ] Melkweg Galerie ] De MuseumfabriekOpenbare Bibliotheek Amsterdam OBA ] Paradiso ] de Amerikaanse AmbassadeGalerie de Meerse ] National Portrait Gallery ] Todays Art ] Tolhuistuin ] TransnaturalVilla Mondriaan ] Museum Paul Tetar van Elven ] Wow! AmsterdamStedelijk Museum Schiedam ] Fotoacademie Amsterdam ] Het Nieuwe InstituutDe Pastoe Fabriek ] Zuiderzeemuseum ] Het Fotografiemuseum ] Naturali

Vergezicht

MuseumGoed zich in eerste instantie dus op meer deling en hergebruik. Niet uitsluitend in de zin van ‘slimmer gebruik maken van wat er al is’, maar ook door een ander uitgangspunt te bewerkstelligen bij de ontwerpfase van tentoonstellingen. Daar waar álle betrokken partijen elkaar ontmoeten in hun commitment aan slim ontwerp, hergebruik en deling als strategie wordt de belangrijkste winst geboekt. Dus daar waar opdrachtgever, organisator, ontwerper, bouwer en andere toeleveranciers elkaar vinden. Die plek, dat is MuseumGoed over 2 of 3 jaar.

MuseumGoed heeft de ambitie een collectieve ‘hub’ te worden voor duurzame tentoonstellingsbouw en collectief beheer, en wil stap-voor-stap een prominentere positie innemen in de kunstsector, door zich gaandeweg ook te richten op bijvoorbeeld :

  • meerdere opslaglocaties en hubs door het land
  • groen transport
  • zero-footprint opslag en gebruik van duurzame materialen
  • kennisdeling o.h.g.v. hergebruik en duurzaam tentoonstellen
  • duurzame afvoer overtollige materialen in zgn. monostromen
  • sponsoring tentoonstellingen en evenementen
  • eigen tentoonstellingen
  • eigen ontwerpers-in-residence programma
  • inzet van deskundigen uit de sector die hun baan verloren hebben a.g.v. bezuinigingen

Hiertoe worden samenwerkingen ingericht met professionele en ervaren toeleveranciers in de sector die zich willen committeren aan de doelstellingen van MuseumGoed.