Dick van Broekhuizen werkt sinds 2002 als conservator moderne en hedendaagse beeldhouwkunst bij Museum Beelden aan Zee en het Sculpture Institute in Scheveningen. We spreken hem via het scherm, vanuit een leeg museum...
"Het is voor iedereen lastig, ook voor ons. In 2019 en ook nog het begin van 2020 hebben we het heel goed gedaan. Er zit echt groei in onze bezoekersaantallen. Dat moet ook, want wij zijn een particulier museum en we doen het normaal gesproken zonder subsidies. Dus we hebben onze bezoekers heel hard nodig. In die zin is deze tijd dramatisch. En ook vanuit artistiek oogpunt is het natuurlijk heel jammer dat mensen onze mooie beelden niet kunnen zien."
"Natuurlijk hebben we wat planningen om moeten gooien. We zouden eigenlijk een tentoonstelling gaan doen die nu in Duitsland staat, van Elisabeth Frink, maar daar zijn de musea natuurlijk ook nog dicht, dus voordat dat dan bij ons zou zijn... Dus die hebben we helaas moeten cancellen."
"Dat is - zoals die dingen vaak lopen - een beetje via via gegaan. Toen ik me in de doelstelling en werkwijze van MuseumGoed ging verdiepen, bleek dat heel goed te passen bij de wensen en uitdagingen die wij als museum hebben. En die in de loop der jaren ook nogal veranderd zijn. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan hoe wij onze exposities inrichten, qua klimaat, qua veiligheid, qua publieksvriendelijkheid. Met MuseumGoed kunnen we dat veel flexibeler opvangen, zonder dat we met een enorme eigen opslagcapaciteit zitten. Bijkomend voordeel is dat het werken met MuseumGoed ons dwingt om intern de boel efficiënter te organiseren."
"Het was even zoeken voor iedereen hier hoe we het werken met MuseumGoed moesten integreren in ons dagelijks werk. We waren gewend om gewoon naar de kelder te lopen en een Post-it op een sokkel te plakken. Dat kan nu niet meer, je moet er bewuster over nadenken. Daar staan gelukkig een hoop voordelen tegenover! We hebben nu veel meer mogelijkheden wat betreft het inzetten van verschillende tentoonstellingsmaterialen. Je kan het zo gek niet bedenken of MuseumGoed kan het leveren."
"Wij zijn een museum voor hedendaagse, moderne beeldhouwkunst. Dat zijn per definitie vaak zware, lijvige voorwerpen. Je moet dus goed nadenken hoe je die tentoonstelt. We proberen zoveel mogelijk om beelden niet achter glas te zetten, achter glas kijkt een stuk minder prettig. Tegelijkertijd moet er wel voldoende afstand zijn tot het publiek. Je moet het eigenlijk nét niet kunnen aanraken, voor de ultieme ervaring. Bij MuseumGoed vinden we de juiste materialen - vloeren, wanden, sokkels - om onze ruimtes op de beste manier in te richten."
"We slaan onze eigen spullen op en we lenen spullen van ze, vaak het wat zwaardere materiaal. Het is ook fijn dat het beschilderbaar en aanpasbaar is, zodat we het helemaal in de stijl van de tentoonstelling kunnen brengen. En wat ook heel prettig is, is dat het na afloop weer retour gaat en we dus zelf niet meer met de opslag zitten."
"Ja, organisatorisch vergt het wat aanpassingen, maar zoals ik eerder zei is dat alleen maar goed. Het zorgt ook voor een efficiëntieslag. We hebben sinds een tijd een hele fijne huismeester, die erg goed begrijpt hoe we de logistiek van onze eigen spullen en het werken met MuseumGoed moeten combineren."
"Als ik ze in volgorde moet zetten dan is het eerst: Goed Doen. Daarna komt het financiële voordeel, Geld dus. Al is dat iets wat we echt op de lange termijn pas zullen gaan merken. En het is op dit moment dus niet perse Gemakkelijker voor ons, maar dat is juist goed. Omdat het ons dus dwingt zaken beter te organiseren."
"Ja, die is erg goed. En heel persoonlijk ook. Die website werkt heel goed, en die brengt je ook op ideeën. Maar ik speel wel een beetje vals. Want als ik dan op de website heb gekeken, ga ik gewoon met mijn lijstje naar Tom om te overleggen wat we het beste kunnen doen. En die ruimte is er ook, gelukkig."
"Zolang we op deze manier met MuseumGoed kunnen werken, is het perfect. Ze denken echt met je mee en dat vind ik heel goed. Die database, dat geloof ik wel. Er zit meer kennis in Tom dan in die website. Dus het is heel fijn dat ik gewoon met hem over de inhoud kan sparren."
"Als je geen ervaring hebt met MuseumGoed, dan moet je bij jezelf bedenken: hebben we vaak veel materialen nodig en zijn de kosten daarvoor hoog? Dan is MuseumGoed echt een hele goede oplossing. Als je heel klein bent en je hebt vier sokkels die je af en toe van de ene naar de andere ruimte verplaatst, dan heeft MuseumGoed niet zo’n meerwaarde. Maar als je voor elke expositie nieuwe spullen laat maken, die na afloop eigenlijk overbodig zijn... Ja, dat is echt zonde en ook niet meer van deze tijd. Dan moet je gewoon met MuseumGoed in zee."
"Het zou mooi zijn als dat in maart kan, maar ik verwacht dat het nog wel wat langer gaat duren. En dan waarschijnlijk nog met allerlei aanpassingen. Bezoekers kunnen dan drie tentoonstellingen bij ons zien. Een chronologisch-thematisch overzicht van onze collectie: een hele interessante manier om kennis te maken met de beeldhouwkunst van de 20e en 21e eeuw. Verder hebben we de Gipsotheek, waar we een aantal interactieve routes doorheen hebben gemaakt, met uitleg en een Spotify-playlist! En ten slotte hebben we een expositie van Jacob van der Beugel, die grote werken maakt van keramiek en beton, die gaan over de kwetsbaarheid van de menselijke cel. Dus ik zou zeggen: kom kijken zodra we weer open zijn!"